FAQ's

Door het gebruik van onze website gaat u akkoord met de Gebruiksvoorwaarden van deze website.

Veelgestelde vragen over voedingssupplementen

Zijn voedingssupplementen in België gereglementeerd?

Volgens onze bescheiden mening is België één van de strengste landen van de EU betreffende de controle van voedingssupplementen. Elk voedingssupplement dient een notificatieprocedure te doorlopen vooraleer de toelating te krijgen om het te kunnen aanbieden aan de consument. Alle actieve stoffen (nutriënten, plantenextracten, andere stoffen) gebruikt in de voedingssupplementen en gecommercialiseerd in België zijn onderworpen aan gefundeerde en bekende veiligheidsgrenzen. Over sommige beperkingen voor vitamines en planten wordt door de voedingssupplementenindustrie constant gezond overleg gepleegd met de hogere en welgewaardeerde instanties in België, om tot een aanvaardbare ‘Europese nivellering’ te komen. Zodoende wordt vermeden dat bepaalde voedingssupplementen in andere landen van de EU wel beschikbaar zijn voor de consument doch niet in België. Het is daarom een feit dat niet alleen de Belgische consument maar ook de internationale gebruiker van onze producten er zeker van kan zijn dat de ALTISA producten voldoen aan alle strenge toepasselijke reglementeringen in België die ons inziens zeer verreikend zijn qua veiligheid.

Zijn de gebruikte ‘gezondheidsslogans’ of ‘gezondheidsbeweringen’ wel juist?

Alle op deze website vermelde gezondheidsclaims zijn conform de Europese regelgeving met betrekking tot de Gezondheidsclaims (http://www.efsa.europa.eu/en/faqs/faqnutrition.htm). Daarenboven zijn alle dergelijke vermeldingen op onze verpakkingen conform aan de toepasselijke regelgevingen.

Zijn de ALTISA-producten geschikt voor vegetariërs of veganisten?

Op alle verpakkingen staat aangeduid of een preparaat al dan niet geschikt is voor een vegetariër of veganist.

Zijn er zaken waarop ik moet letten vooraleer ik een voedingssupplement gebruik?

Allergieën: om te beginnen is het belangrijk te weten of u een allergie vertoont op bepaalde stoffen. Raadpleeg darom de ingrediëntelijst van de verpakking.
Medische behandeling: onze verpakkingen vermelden allemaal de volgende mededeling: ‘Niet gebruiken tegen medisch advies in. Bij zwangerschap, lactatie, gebruik van medicatie of eender welke medische toestand, raadpleeg uw arts vòòr het gebruik van voedingssupplementen.' Daarenboven vermelden onze verpakkingen waar nodig de bijzondere gebruikswaarschuwingen.

Heb ik wel een voedingssupplement nodig?

Een voedingssupplement mag niet als vervanging van een gevarieerde en evenwichtige voeding en van een gezonde levensstijl worden gebruikt. De volgende voedingsadviezen zijn meestal toepasselijk voor al wie er een gezonde leefgewoonte op nahoudt:

 • dagelijks minstens 5 fruit en groenten (400g) eten in een evenwichtige verhouding.
 • de hoeveelheid vet op uw brood of in maaltijden beperken; eet dagelijks niet meer dan 75 à 100 g vlees, vis, eieren of vervangproducten, en niet meer dan 1 à 2 sneden kaas; drink dagelijks niet meer dan 3 à 4 glazen magere of halfvolle melk of producten op basis van soja.
 • gebruik goede vetten, zoals niet-verzadigde vetzuren (olijfolie, arachideolie), omega-6 (plantaardige olie, granen, noten) en omega-3 (koolzaadolie, noten en soja, vette vis).
 • kies voor voedsel dat rijk is aan koolhydraten en vezels, zoals gekookte aardappelen (3-5 stuks), volkorenpasta en gewone pasta, bruin brood en granen.
 • beperk de consumptie van calorierijke voeding die veel toegevoegde suikers bevat (gebak, snoepgoed, frisdrank, alcohol ...).
 • wees matig met zout en vervang het door met jodium verrijkt zout.
 • en drink minstens 1,5 liter water per dag (water, koffie, thee, soep ...).

Nochtans kan het zijn dat u zich in bepaalde situaties beter zou voelen bij de inname van extra vitamines of een plantenextract met bepaalde werkzaamheden. Evenzeer bevelen de voedingsrichtlijnen voedingssupplementen of verrijkte voedingsmiddelen aan in de volgende situaties:

 • voor vrouwen die zwanger willen worden is het aangewezen om extra foliumzuur (doorgaans 400mcg/dag) op te nemen, dit bovenop het nuttigen van voedingsmiddelen die van nature uit rijk zijn aan folaat.
 • vrouwen die zwanger zijn doen er goed aan om een prenataal multivitaminepreparaat met ijzer in te gebruiken, of een apart ijzersupplement.
 • volwassenen vanaf de leeftijd van 50 doen er goed aan voedingsmiddelen te nuttigen verrijkt met vitamine B12 zoals verrijkte granen, of een multivitaminen- en mineralenpreparaat nemen waarin B12 is verwerkt, of een apart vitamine B12 supplement
 • volwassenen ouder dan 65 jaar waarvan de gezondheidstoestand aanleiding kan geven tot een groter risico op vallen (bijvoorbeeld niet onder begeleiding zijn in een zorgcentrum of instelling) doen er goed aan om 20 mcg (800 IE, internationale eenheden) extra vitamine D per dag in te nemen om de risicos verbonden met het vallen te verminderen.

Voedingssupplementen kunnen voor u ook nuttig zijn als u

 • niet goed eet of minder dan 1600 calorieën per dag verbruikt.
 • een veganist of vegetariër bent die een beperkte variëteit aan voedingsmiddelen eet.
 • geen twee tot drie porties vis per week eet; indien u niet of moeilijk aan deze wekelijkse dosis vis komt raden sommigen experten aan om aan uw voedingspatroon een visoliesupplement toe te voegen.
 • een vrouw bent die hevige bloedingen kent tijdens de menstruatieperiode.
 • aan een bepaalde medische aandoening lijdt die een effect heeft op de opname van nutriënten door uw lichaam, zoals chronische diaree, voedselallergieën, vodselintoleranties, of een aandoening van de lever, galblaas, darmen of pancreas.
 • een operatie ondergaan heeft van uw verteringsstelsel waardoor een juiste absorptie en vertering van nutriënten niet gewaarborgd is.

Spreek er in ieder geval over met uw arts of diëtist welke supplementen en doseringen geschikt zouden kunnen zijn voor u. Informeer u ook over mogelijke neveneffecten of interacties met geneesmiddelen die u al zou nemen. Raadpleeg ook de pagina ‘Altisa producten, per gezondheidsclaim - nutriënt’ van onze website.

Zijn voedingssupplementen wel werkzaam?

Het antwoord is JA. Niet voor niets is de aandacht voor stoffen die in voedingssupplementen voorkomen (nutriënten zoals vitamines, mineralen, aminozuren, onverzadigde vetzuren, maar ook ‘andere stoffen’ zoals plantenextracten, microbacteria, nutraceuticals, ...) nog nooit zo groot geweest. Het aantal wetenschappelijke studies die uitgevoerd worden met voornoemde stoffen blijft maar stijgen. Iedereen die wel eens een voedingssupplement gebruikt heeft zal er de positieve effecten van gemerkt hebben. Belangrijk is dat de gebruikte actieve stoffen van de hoogste kwaliteit zijn en voldoen aan de kwaliteitscriteria specifiek voor de respectievelijke actieve stof, wetenschappelijk ondersteund worden voor wat betreft het beoogde doel, en dat de actieve stoffen wel degelijk in uw voedingssupplement zitten.
Een duidelijke etikettering van de actieve stoffen is daarom ook noodzakelijk zodat u als gebruiker van een voedingssupplement zeker weet en begrijpt wat in uw voedingssupplement zit.

Welke informatie staat er op de verpakking van de Altisa-voedingssupplementen?
* niet-verplichte mededelingen:

(1) de accentuering van één van de hoofdingrediënten; (2) wanneer mogelijk, de toepasselijke gezondheidsclaims; (3) korte beschrijving van de werkzame stoffen; (4) bijzondere attentiepunten; (5) informatie over wat er NIET in het product aanwezig is;

* verplichte mededelingen:

(6) gebruikswaarschuwing (toevallig is deze gebruikswaarschuwing niet verplicht doch wordt door Altisa ten informatieve titel wel vermeldt, sommige andere gebruikswaarschuwingen op andere verpakkingen zijn wel verplicht); (7) de duidelijke vermelding dat het een voedingssupplement is; (8) de bewaarvoorschriften; (9) gebruiksvoorwaarden; (10) informatie over mogelijke allergenen; (11) de gedetailleerde samenstelling van de actieve stoffen; (12) percentage van de aanbevolen dagelijkse dosis: hiermee wordt in procent uitgedrukt het aanwezige gehalte van de stof in vergelijking met de aanbevolen dagelijkse dosis; in dit geval bevatten twee tabletten 50mcg chroom (afkomstig van chroom picolinaat) zijnde 125% van de aanbevolen dagelijkse dosis wat betekent dat de aanbevolen dagelijkse dosis van chroom 40mcg is; (13) de aanbevolen dagelijkse te gebruiken portie; (14) indien toepasselijk, een mededeling over de in te nemen hoeveelheid van het voedingssupplement met betrekking tot het desbetreffend gunstig effect “ ... draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed. ” van chitosan; (15) de volledige ingrediëntenlijst in dalende volgorde van gewicht; (16) het notificatienummer, de versheidsdatum, en het lotnummer (kan ook op de blister gedrukt zijn in het doosje, of op de onderkant van het potje); (17) geschiktheid voor vegetariërs/veganisten; (18) recyclagebijdrage.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wanneer u nog vragen heeft, neem dan contact op met ons:

☎ 00 32 (0)3 321 67 19, 00 32 (0)3 321 49 55

dieximport-info@online.be