Lijnzaad en lijnzaadolie

Algemene informatie

Goudgeel lijnzaad

✔ Goudgeel lijnzaad bevat van nature uit waardevolle stoffen. Lijnzaad bevat o.a. verschillende vitamines en mineralen. 
✔ Maar goudgeel lijnzaad (en de olie) komt het spijsverteringsstelsel en het spijsverteringscomfort op verschillende manieren ten goede. Goudgeel lijnzaad bevat 
- vezels: door de zwelstoffen draagt lijnzaad op een natuurlijke manier bij tot een darmregelmaat (darmpassage) maar ook tot een gewichtsmanagement (afslanken): lijnzaad ondersteunt een gewichtsverlies door je langer een verzadigingsgevoel te bezorgen. Lijnzaad draag ook bij tot de stabilisatie van de bloedsuikerspiegel en helpt bij het voorkomen van de insulinepieken in het bloed: het duurt lang om vezels af te breken en te verteren, wat op zijn beurt de afgifte van suiker in de bloedstroom vertraagt. 
- slijmstoffen: hierdoor werkt  lijnzaad als een smeermiddel voor de dikke darm en tot het verlichten van eventuele constipatie. Uit een studie is ook gebleken dat lijnzaad  ook een gunstig effect heeft in geval van diarree.  
✔ Lijnzaad ondersteunt ook de oestrogeenniveaus.  
✔ Daarnaast is goudgeel lijnzaad bijzonder rijk aan verschillende lignanen, dit zijn niet-steroïdale fyto-oestrogenen in de lijnzaadpel (301.1 mg/100 g) zoals secoisolariciresinol diglucoside (SDG) (294.2 μg/100 g), matairesinol (0.55mg/100 g), lariciresinol (3.04 mg/100 g), en pinoresinol (3.32 mg/100 g). Deze lignanen, die als antioxidant werken, dragen bij tot o.a.
- het menopausaal comfort (omdat ze een gunstige invloed hebben op de hormonale activiteit) en de gezondheid van de vrouw. 
- de gezondheid van de man: uit een studie is ook gebleken dat lijnzaadextract een gunstige invloed heeft bij de rijpe man.
- de gezondheid van het hart (onverzadigde vetzuren).
- de goede werking van het afweersysteem: lignanen beïnvloeden bepaalde mediatoren van de immuunrespons.
 

Goudgeel lijnzaadolie 

✔ Lijnzaadolie draagt tot een gezonde en goed uitziende huid: lijnzaadolie bevat talrijke biologisch actieve stoffen die de collageenaanmaak stimuleren (zoals arginine, BCAA, glutamine). Naarmate we ouder worden, neemt de collageenproductie af. Collageen is het hoofdbestanddeel van bindweefsel. Structurele veranderingen in de weefsels van de huid, waaronder verzwakt collageen, maakt cellulitis zichtbaarder omdat de huid dunner wordt en minder in staat is om de onregelmatigheden die door het oppervlakkige vet en bindweefsel net onder het oppervlak worden veroorzaakt, te verbergen. Door lijnzaadolie aan uw dieet toe te voegen kan dit bijdragen tot een verminderde zichtbaarheid van cellulitis.
✔ Lijnzaadolie is bijzonder rijk aan het omega-3-vetzuur alfa-linoleenzuur (ALA) dat nadien in het lichaam  omgezet wordt in de semi-essentiële* lange keten omega-3-vetzuren EPA (eicosapen-taeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) [*: semi-essentieel omdat deze laatste omzetting vaak niet efficiënt gebeurt]. ALA is dus de precursor van EPA en DHA. 
Een suppletie van ALA draagt bij tot  
- de verhoging van het EPA en DHA-niveau van de celmembranen: ALA is aanwezig in de triacyl-glycerolen (triglyceriden) en fosfolipiden van celmembranen, waar het een belangrijke rol speelt in de manier waarop voedingsstoffen in en uit de cel worden overgebracht en hoe cellen met elkaar communiceren;
- de productie van energie: ALA ondergaat ß-oxidatie om energie te produceren voor o.a. de spierwerking, de vertering van voedsel en de ademhaling. Ongeveer 24-33% van een ingenomen dosis ALA ondergaat ß-oxidatie bij mannen; bij vrouwen is dit 19-22%.
- de productie van ketonlichamen: ALA lijkt de voorkeur te hebben boven linolzuur (een omega-6-vetzuur) als substraat voor ketogenese - het proces voor het maken van ketonlichamen. Ketonlichamen dienen als een alternatieve energiebron voor de hersenen tijdens uithongering of vasten. Deze functie van ALA kan bijdragen tot het behoud van een gezonde cognitie bij oudere volwassenen.
- de goede werking van het afweersysteem: ALA beïnvloedt de immuniteit (het vermogen van het lichaam om zichzelf succesvol te verdedigen tegen vreemde stoffen) door het effect op membraan-fosfolipiden en de productie van eicosanoïden en cytokines
 

Lijnzaad voor vegetariers en vegans?

De bezorgdheid bestaat dat sommige vegetariërs mogelijk niet genoeg omega-3-vetzuren via hun voeding toegediend krijgen. Veganisten, wiens voedingspatroon totaal geen vlees, vis, gevogelte en zuivelproducten bevat, consumeren omega-3-vetzuren alleen afkomstig van planten, die een bron van ALA zijn maar niet de omega-3-vetzuren met lange keten, eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Strikte veganisten hebben lagere niveaus van omega-3-vetzuren en hogere niveaus van linolzuur (het essentiële omega-6-vetzuur) in hun rode bloedcellen, bloedplaatjes en serumfosfolipiden vergeleken met omnivoren.  Veganisten hebben aanzienlijk lagere plasmaconcentraties van EPA en DHA vergeleken met vleeseters en vegetariërs die wat vis eten. Sommige deskundigen suggereren dat vegetariërs ten minste 2x zoveel ALA zouden moeten innemen dan de aanbevolen dagelijkse inname van ALA*. Lijnzaadolie toevoegen aan het dieet van de vegetariër kan de ALA-inname verhogen en het omega-3-vetzuurgehalte van hun weefsels verbeteren. (*: 14-50j+: 1600mg voor de man, 1100mg voor de vrouw). 
 
Gebruikswaarschuwing: lijnzaad kan best niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap, twee weken vòòr een heelkundige ingreep (lijnzaadolie kan de bloedstolling verminderen), en ook niet bij gelijktijdig gebruik van bloeddrukverlagende geneesmiddelen (lijn-zaadolie kan de bloeddruk doen verlagen).